Blog 3: Coördinator PhD Course Centre

Mijn studiekeuzes

Toen ik op de middelbare school zat, had ik een droom: ik wilde hét medicijn tegen kanker vinden. Ik was goed in Biologie (maar iets minder geïnteresseerd in ‘de plantjes’) en heb gezocht naar opleidingen die in deze richting lagen. Al snel kwam ik bij Biomedische Wetenschappen terecht en na de open dag in Utrecht wist ik het zeker: dit wilde ik studeren. Tijdens de studie bleek mijn interesse steeds meer naar de kant van behandeling/genezing te gaan. Ik vond bijvoorbeeld de cursussen Farmacologie en Clinical Trials erg leuk. In de tussentijd was ik ook steeds actiever geworden bij de studievereniging. Het ontwikkelen van andere vaardigheden (organiseren, coördineren e.d.) lagen mij ook erg goed. Voordat ik aan de master begon heb ik daarom besloten om eerst een bestuursjaar bij de studievereniging te doen. Een fantastisch jaar waar ik heel veel van heb geleerd!

Tijdens het bestuursjaar heb ik een keuze moeten maken: ga ik wel of niet door met een master? Omdat het vrij lastig is (of in ieder geval leek) om als afgestudeerd (WO-)bachelor aan de slag te gaan, heb ik toch besloten om een masteropleiding te volgen. Hiermee hoopte ik mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Mijn oog viel op het masterprogramma Drug Innovation. Een master waarbij ik de mooie combinatie kon maken van farmaceutische en biomedische wetenschappen. Toch weer richting het genezen van kanker! Ook tijdens de master heb ik extracurriculaire activiteiten gedaan: ik was onder andere voorzitter van de studentencommissie van het masterprogramma. Zowel mijn stages als de theorie behandeld tijdens de master vond ik erg interessant, maar ik wist niet helemaal zeker of een baan als onderzoeker echt iets voor mij zou zijn. Het was leuk, maar ik werd er niet enthousiast (genoeg) van.

Mijn ervaringen als young professional

Toen ik bezig was met mijn master had ik al eens bedacht: wat zou het leuk zijn om voor de opleiding te gaan werken. Daar zou ik me veel meer bezig kunnen houden met de vaardigheden die ik vooral naast mijn studie ontwikkeld heb en die ik eigenlijk leuker vind dan onderzoek doen. Tijdens een etentje met mijn oud-bestuursgenoten hoorde ik dat er bij Biomedical Sciences iemand gezocht werd om wat ‘klusjes’ te doen. Wow, een buitenkans! Ook al waren ‘klusjes’ een vaag begrip, heb ik toch de stoute schoenen aangetrokken en een afspraak gemaakt. Ik kon meteen ná het afronden van mijn laatste stage beginnen.

In het begin bestond het werk uit allerlei verschillende dingen: uitzoeken van cursussen voor PhD’s, ondersteunen van de opleidingscoördinator en -directeur etc. Na een paar weken werd ik tevens klaargestoomd om de opleidingscoördinator te vervangen tijdens haar zwangerschapsverlof. Nog voor dat zij terug was, ging ook een andere collega met verlof (beleidsmedewerker BMW/BMS). Ook haar taken heb ik waargenomen tijdens haar afwezigheid. Inmiddels was ik bijna een jaar onderdeel van het team en werd besloten om een extra vaste beleidsmedewerker aan te nemen. Ik mocht blijven! Het was erg nuttig dat ik zowel de bachelor- als de masteropleiding in Utrecht had gevolgd. Zo had ik goede inhoudelijke kennis over het onderwijs en kon ik uit ervaring adviezen geven over beleid binnen de opleiding. Ook binnen mijn functie als beleidsmedewerker bleef naast het maken en toepassen van beleid, het organiseren en coördineren mijn interesse trekken.

Mijn huidige functie

We zijn sinds januari 2015 gestart met het opzetten van het Course Centre. Het begon met de organisatie en het aanbieden van een aantal schrijf- en presenteercursussen voor PhD’s, maar inmiddels zijn we aan het groeien tot een waar centrum waar PhD’s terecht kunnen voor allerlei cursussen op het gebied van communicatie, persoonlijke ontwikkeling, entrepreneurship en carrière oriëntatie. Een grote uitdaging om voor zo’n 1700 PhD’s een goed aanbod neer te zetten! Op dit moment doe ik alle werkzaamheden die bij het geven van de cursus komen kijken: contact met trainers en deelnemers, planning, communicatie, registratie en ook de evaluatie van cursussen. Daarnaast ben ik betrokken bij de uitvoering en implementatie van het beleid omtrent de PhD opleidingen. Met de inhoud van mijn opleidingen ben ik niet meer actief bezig. Maar omdat ik nu cursussen voor PhD’s opzet blijf ik wel betrokken bij onderzoek binnen de Life Sciences.

Als coördinator van het PhD Course Centre is het belangrijk om over een academisch werk- en denkniveau te beschikken. Organisatorische, sociale en communicatieve (Engels en Nederlands) vaardigheden zijn een must. Je moet goed zelfstandig, maar ook samen kunnen werken. Als je van projectmatig werken houdt en graag resultaatgericht werkt, past een dergelijke functie goed bij je. Een aantal van deze vaardigheden leer je al tijdens een academische opleiding. Ik ben er van overtuigd dat het erg belangrijk is om naast je studie ook andere vaardigheden te ontwikkelen. Dit kan natuurlijk binnen de studievereniging, zoals ik zelf gedaan heb, maar er zijn nog veel meer activiteiten te bedenken.

De toekomst

Ik ben net begonnen met deze compleet nieuwe functie, dus voorlopig is er genoeg uitdaging. Het is erg fijn om mijn vaardigheden te kunnen inzetten en iets moois te kunnen ontwikkelen waarmee PhD’s zich op hun beurt verder kunnen ontwikkelen. Inmiddels weet ik van mijzelf dat ik altijd weer uitdaging zoek (toch die onderzoekersmentaliteit!?), dus uitgeleerd ben ik nooit.

Met de opleiding Biomedische Wetenschappen heb je een fantastische basis voor een goede carrière. Of dit nu het onderzoek wordt of iets daarbuiten, de vaardigheden die je hebt geleerd komen altijd van pas. Ik denk dat het belangrijk is om naast je studie ook andere vaardigheden te ontwikkelen.  Zo word je een interessante kandidaat voor verschillende werkgevers.

Meer weten?

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen of heb je suggesties? Mail dan naar WMByourfuture@umcutrecht.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: